På sommeren begynner reinen å spise seg opp
Tjaktegiesie, høstsommer eller seinsommer. På denne tiden sprer ofte reinen seg mer og vandrer ikke lenger sammen i store flokker. Man sier ofte at reinen løper etter soppen. Det kan gjøre det vanskeligere å få samlet flokken igjen. Om høsten finner reinen også mat i myrområder, og reinen fortsetter med å ete seg opp mens det ennå finnes grønne planter.
Tjaktje, på høsten i september, starter brunsttiden/parringstiden. Skïerede er sørsamisk og brukes om september, men det betyr også parringstiden/brunsttiden. På denne tiden av året er reinen på sitt største. Reinsbukkene har store flotte gevir og skal nå kjempe om å få pare seg med simlene. For reineierne er også høsten en tid for å samle reinflokken til slakting, da de fleste i den moderne reindrifta begynner slaktesesongen om høsten.
Tjaktjedaelvie, høstvinter eller senhøst, beiter reinen gjerne på myrer. Selv om myrene fryser, kan grønne skudd av noen starrarter likevel være å finne. Reinen går også over til å beite mer på lav etter at gresset har visnet. På denne tiden er det også mange som begynner flyttinga av reinflokken til vinterbeiteområdene. Det er også en tid for reinskillinger, det vil si at hvis rein fra ulike områder har blitt sammenblandet, så skiller reineierne ut sine dyr før de flytter til vinterbeiteområdene.
Daelvie, på vinteren avgjør ofte snøforholdene om reinen klarer å få tak i mat. Reinen er en god graver med sine brede klover, men blir det for hardt og islag i snøen, blir det vanskelig for reinen å komme til beitet. Reinsbukkene er sterkere enn simlene og kalvene til å grave beitegroper, men bukkene mister de store gevirene på senhøsten. Simlene har sine gevir til etter kalvingen på våren. Det gjør at simlene kan jage unna bukkene og på den måten få litt hjelp til å komme til maten. På vinteren utgjør laven det viktigste beitet for reinen, i tillegg til lyng, ris og kjerr.
Gïjredaelvie, vårvinter. Når dagene igjen begynner å bli lengre og lysere, samler reineierne flokken og vandringen mot kalvingslandet nærmer seg. Reindriftsutøverne har en viktig jobb med å samle flokken slik at alle dyra blir med.