Hero image
Til minne av den samiske familie som hadde sitt lille hus på Köpmanholmen, finnes der en skulptur som forestiller en stor sølvkule med et løv, Libjiesbåaloe. Den er laget av kunstneren Helena Byström. Foto Ann Kristin Solsten

Köpmanholmen

På Köpmanholmen har flere samiske befolkningsgrupper holdt til under ulike tider

På et kart fra 1797 nevnes en «Lappstuga», ved det som tidligere het Rödnäsudden, og det finnes også et sagn som omtaler en forbannelse uttalt av en samisk kvinne bosatt ved Rödnäsudden i forbindelse med anleggelsen av et stort sagbruk der i 1864.

Ifølge sagnet ble den eldre samiske kvinnen drevet bort fra sitt hjem da sagbruket ekspanderte, og brukseieren og hans familie ønsket å bygge en herregård akkurat der kvinnens hjem lå. Kvinnen skal da ha uttalt følgende kraftige forbannelse over sagbruket: ”Det kommer en tid da her igjen vil hvile setervoll – bare vent, du skal se at mine ord går i oppfyllelse!”. Hun spådde at, da den store poppel som vokste ved herregården døde, skulle saga rives, og samene skulle få tilbake sitt land. I dag finnes verken sagbruket eller herregården på Köpmanholmen, så kanskje hadde den samiske kvinnen rett i sin spådom. 

I dag kalles stedet der den samiske kvinnens hjem lå, for Kärleksudden i Herrgårdsparken. Til minne om den kvinnen og hennes familien samefamilie som tidligere bodde der, finnes en skulptur forestillende en stor sølvkule med et løv. Skulpturen kalles Libjiesbåaloe, og er laget av kunstneren Helena Byström i forbindelse med kunstprosjektet High Coast Art Valley, i 2014. Den symboliserer noe som ble mistet da den samiske kvinnen og hennes familie ble tvunget bort fra sitt hjem der.  

Lengst ut på Rödnäsudden skal samer også ha bodd i gammer. Kanskje var det de fjellsamer som ofte oppholdt seg der under vintertid, mens deres reiner beitet i området, gjerne på øyene utenfor Köpmanholmen. 

Köpmanholmen
I et lite hus på Köpmanholmen skal en samisk kvinne ha bodd med sin familie. I området beitet tidligere også fjellsamers reiner vintertid.

Baalka er utviklet gjennom Interregprosjektene Beavnardahke og Sámis on the Coast – Beavnardahke II, to prosjekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund og Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Prosjektene er finansiert av Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

 

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer