Når kalvene fødes begynner året på nytt
De åtte årstiders folk – den samiske kulturen deler gjerne året inn i åtte årstider. Det nye året begynner med at kalvene fødes på våren, og årstidene følger reinens år.
I mai fødes miesieh, reinkalvene, og da starter gïjre, våren. Simlene har da søkt seg tilbake til kalvingslandet, det området der de selv ble født. På denne tiden er reinflokken, og spesielt simlene med sine nyfødde kalver, sårbare for forstyrrelser. Det gjelder både fra mennesker og dyr. Reineierne ser til flokkene på avstand for å forstyrre så lite som mulig, men samtidig passe på for farer i naturen som rovdyr.
Når reinkalvene fødes kommer de seg raskt på beina. Den feite reinmelka er den viktigste føden. Reinkalvene kan tåle snø og uvær, men er lette bytter for rovdyr. Ørna finner veien til kalvingslandet og bjørnen er sulten når den har våknet og kommer ut fra hiet. På gïjregiesie, forsommeren, er nettene lysere. Alt ettersom snøen smelter vokser det også frem grønt gress, blomster, urter og knopper på trærne som gir godt beite. Kalvene blir større og sterkere. Sarvah, oksereinene, samles ofte i mindre flokker og går adskilt.
Sommerens kalvmerking er årets høytid
Fra slutten av juni og inn i juli, når myggen kommer, samles reinene i større flokker og reinkalvene kan merkes. Giesie, sommeren, med kalvmerking i fokus er årets høytid. Kalvene følger simla og gjennom å se på hennes merke kan reineieren vite hvem sin kalv det er. Hver enkelt reineier har sitt eget merke som kalven merkes med. Kalvmerkingen samler hele familien, og barna deltar i arbeidet. Det pågår ofte på natten eller tidlig på morgenen for at det ikke skal bli så varmt for reinsdyra som er i gjerdet. Der det finnes snøflekker søker reinflokken seg ofte dit på varme dager for å avkjøle seg og slippe unna den verste insektplagen.