Hero image
Når man flyttet til en ny plass og reiste en ny gåetie, gamme, var de kvinnelige hjelperne med og dannet et mikrokosmos i gåetie uansett hvor man bodde. Foto Aina Bye

Tre kvinnelige hjelpere beskytter familien

De tre kvinnelige hjelperne, aahkah, som beskytter og hjelper familien på boplassen. Når man flyttet til en ny plass og bygde opp sin gåetie, gamme, så fantes disse aahkah, de kvinnelige hjelperne der, og dannet et slags mikrokosmos på boplassen uansett hvor man bodde.

I vår gamle samiske tro og tradisjon har urmoderen Maadteraahka og hennes tre døtre JoeksaahkaSaaraahka og Oksaahka sentrale plasser i gåetie. De beskytter og hjelper familien. Oksaahka finnes ved døra. Saaraahka holder til under aernie, ildstedet, og Joksaahka i det hellige området mellom aernie og båassjoeraejkie, åpningen ved matplassen lengst inn i gåetie, gammen. Det var vanlig å gi små gaver og offer til dem i hverdagslivet.

Livet i gåetie har en åndelig dimensjon med nærheten til hjelperne som bor der

Maadteraahka er urmoderen, og det sørsamiske ordet for oldemor eller stammor. Maadteraahka holder til i hele gåetie og kanskje spesielt i maadtere, plassen innerst inne langs veggen. Hun har ansvaret for skapelsen av oss mennesker og beskyttelsen av oss. De tre kvinnelige hjelperne finnes også i mange gamle fortellinger, og det er til slutt aahka som kommer med råd og løser de problem som har oppstått. Oksaahka, vokter ved okse, døren. Saaraahka er den gudinnen som folk  først og fremst ofret til. Hun holder til i aernie, ildstedet, der det var vanlig å ofre til henne. Saaraahka bidrar i skapelsen av liv, og hun har også rollen som beskytter av hjemmet og familien.

Det finnes mange myter om forholdet mellom disse gudinnene og menneskenes fødsel.  Maadteraahka og Saaraahka ga både mennesker og dyr fruktbarhet, og de ble ofret til dem. Saaraahka skapte jentebarn, og Joeksaahka gjorde dem til guttebarn, om det var meningen at det var gutt det skulle bli. Oksaahka vokter det lille barnets ”inngang og utgang”.

Hva har du lært deg om samisk livssyn?

levnad

Hva innebærer troen på at naturen er besjelet?

levnad

Hellige steder kan være ganske store. Hvordan har det seg?

levnad

Kvinnelige hjelpere beskytter og hjelper husfolket i gåetie. Hvem passer døren?

levnad

Urmoren Maadteraahka og en av hennes tre døtre forbindes med fruktbarhet for dyr og mennesker. Hva heter datteren?

levnad

Hva betyr aahka?

levnad

Visste du at mange steder har fått sine samiske navn ut fra hvordan markene fungerer, hva de inneholder og hvordan landskapet ser ut? Et tydelig navn er i form av en terrengbeskrivelse og et mindre uttalt navn kan antyde et hellig område.

Steder å besøke og spor å finne i naturen

Bøla kafé

Bøla kafé

På Bøla kafé serveres det lokalprodusert mat like ved den kjente helleristningen Bølareinen. Her kan du bli bedre kjent med sørsamisk kultur gjennom maten og ta en kort spasertur ned til det kjente helleristningsfeltet på Bøla som er lett tilgjengelig.

Besøk Bøla kafé
Bølareinen og helleristningene

Bølareinen og helleristningene

Bølareinen er en helleristning som består av en naturalistisk uthugget rein, 180 centimeter lang og 136 centimeter høy. Bølareinen ble oppdaget i 1842 og er en av de mest kjente helleristningene i Norge og Skandinavia. På 1960-tallet ble også Bjørnen oppdaget, og øvrige helleristninger ble oppdaget etter 2001. Helleristningene ved Bøla ble laget for 4000-5000 år siden. De ligger i tilknytning til en liten foss nære Snåsavatnet.  

Besøk Bølareinen og helleristningene
Gaaltije

Gaaltije

I Staare, Östersund, ligger Gaaltije - Sydsamiskt kulturcentrum. Gaaltije er det sørsamiske ordet for vannkilde, og som navnet tilsier er Gaaltije i Östersund en kilde for kunnskap. Der kan du läre deg mer om samisk kunst og kultur, og der finnes en butikk med samisk sølv, reinkjøtt, litteratur, inredningsartikler og vätnoe, samisk sløyd.

Besøk Gaaltije
Saemien Sijte

Saemien Sijte

Saemien Sijte er et sørsamisk museum og kultursenter som ligger på Snåsa i Trøndelag. Saemien Sijte tar imot besøkende gjennom hele året, og formidler om sørsamisk kultur og historie, før og nå. I museumsbutikken skal du finne det seneste innen sørsamisk litteratur.

Besøk Saemien Sijte
Köpmanholmen

Köpmanholmen

På Köpmanholmen har flere samiske befolkningsgrupper holdt til. På et kart fra 1797 nevnes en «Lappstuga» ved det som tidligere het Rödnäsudden, i dag Kärleksudden, og lengst ut på odden skal samer også ha bodd i gammer.

Besøk Köpmanholmen

Bjørnegrav

Bjørnen er et av de aller helligste dyr  i vår samiske mytologi. Den ble tradisjonelt jaktet i en jaktform som inneholdt mange ritualer. Etter en vellykket bjørnejakt og etterfølgende bjørnefest, så skulle bjørnen hedres med en begravelse.

Lær mer om Bjørnegrav
Beingjemme

Beingjemme

Beingjemmer er en samling ubrente og margklyvde reinbein som er plassert på en beskyttet plass. De finnes vanligvis på eller i tilknytning til samiske boplasser. Beingjemmer har flere funksjoner.

Lær mer om Beingjemme
Grav

Grav

Samiske graver og gravsteder kan se ut på flere ulike måter. Typisk for de sørsamiske gravene er at den døde ofte har blitt lagt i never og begravet sammen med sine personlige eiendeler samt noen gravgaver.

Lær mer om Grav
Bergkunst

Bergkunst

Bergkunst er et globalt fenomen som kommuniserer tanker og ideer. Det er bilder risset inn og malt på stein og bergheller. Bergkunst anses å befinne seg på spesielle steder i landskapet. Mange ganger virker det som at disse stedene har vært viktige for både mennesker og dyr, under det tidspunktet inrissingene eller maleriene fant sted.

Lær mer om Bergkunst
Ildsted

Ildsted

Aernie, ildstedet er sannsynligvis det vanligste kulturminnet i Saepmie, og derfor et viktig kulturminne for å forstå samisk kulturhistorie og bosetning over tid. Rundt aernie utspiller det meste seg og det har det gjort i alle tider.

Lær mer om Ildsted

Hornsamling

Hornsamlinger ligger ofte i tilknytning til boplasser. De kan være av betydelig størrelse. I samisk historie er geviret en metafor for noe som gjenfødes hver år, og dør.

Lær mer om Hornsamling
Vannkilde

Vannkilde

Tjaetsie, vann, spiller en sentral rolle i menneskers og dyrs liv. Godt vann har alltid vært satt pris på av oss samer. Den som leser terrenget bra kan også ane hvor vannkildene finnes. På noen plasser kommer vannet opp fra bakken under kraftig trykk.

Lær mer om Vannkilde

Offerplats

I den samiske kulturen finnes det mange forskjellige slags offerplasser og mange stedet viet til ofre.  Offerhandlinger handler ofte om å gi noe tilbake og beholde lykken med det du får fra moder jord, et takkeoffer.

Lær mer om Offerplats

Baalka er utviklet gjennom Interregprosjektene Beavnardahke og Sámis on the Coast – Beavnardahke II, to prosjekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund og Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Prosjektene er finansiert av Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

 

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer