Hero image
Sijhtie, oppbevaringsplass nærmest, med bur og derhviegåetie, torvgamme, i bakgrunnen. Bildet er tatt i utemiljøet ved museet og kultursenteret Saemien Sijte i Snåsa. Foto Aina Bye

Mat og redskap oppbevares ved boplassen

I nærheten av boplassen kunne man gjerne ha flere oppbevaringsplasser. Mat og andre nødvendige ting ble oppbevart en bit ovenfor bakken for å unngå at rovdyr skulle forsyne seg av maten. 

Njalla, et bur på en lang stolpe, eller juelkiebuvrie, et bur på to eller fire lengre stolper eller føtter, er karakteristiske stabbur. Stabburene ble satt på høye stolper for å forhindre at rovdyr skulle komme seg til maten. Hvis det fantes en naturlig klynge av trær med passende avstand, kunne man sette stabburet på disse.

Stabbur og oppbevaringsplasser kunne bli plassert en bit fra boplassen, for at de ikke skulle være så lette å finne. Sijhtie er en enklere form for oppbevaringsplass. Det er ikke tak på det, men det blir som et forhøyet gulv for oppbevaring at gjenstander. Det har også vært oppbevaringsgammer og geitgammer i tillegg til bostedsgammer.

Hva har du lært om den samiske boplassen?

bostad

Hva har formet den samiske boplassen?

bostad

Hva er båassjoe?

bostad

Hvorfor er oppbevaringsplasser plassert en bit opp fra bakken på stolper eller bein?

bostad

Hva er sijhtie?

bostad

Visste du at i nærheten av gamle samiske boplasser kan man også finne flere andre kulturminner? De vitner om bruken av plassen og området. Det kan være gamle reingjerder, jordkjellere og melkegroper. 

Steder å besøke og spor å finne i naturen

Gaaltije

Gaaltije

I Staare, Östersund, ligger Gaaltije - Sydsamiskt kulturcentrum. Gaaltije er det sørsamiske ordet for vannkilde, og som navnet tilsier er Gaaltije i Östersund en kilde for kunnskap. Der kan du läre deg mer om samisk kunst og kultur, og der finnes en butikk med samisk sølv, reinkjøtt, litteratur, inredningsartikler og vätnoe, samisk sløyd.

Besøk Gaaltije
Heia

Heia

Heia er og har vært et viktig sted for samene i området. Plassen ligger midt i flytteleia for Tjåehkere sijte, Østre Namdal reinbeitedistrikt. Det er en lett tilgjengelig plass for informasjon om samisk nærvær for de som er interessert og på reise gjennom Trøndelag langs E6.

Besøk Heia
Hucksjöåsen

Hucksjöåsen

Her kan du bli bedre kjent med gammen i Hucksjöåsen, dens historie, familien og byaföreningens, grendelagets engasjement.

Besøk Hucksjöåsen
Saemien Sijte

Saemien Sijte

Saemien Sijte er et sørsamisk museum og kultursenter som ligger på Snåsa i Trøndelag. Saemien Sijte tar imot besøkende gjennom hele året, og formidler om sørsamisk kultur og historie, før og nå. I museumsbutikken skal du finne det seneste innen sørsamisk litteratur.

Besøk Saemien Sijte
Vaegkie

Vaegkie

Vaegkie er et sørsamisk kulturmiljø der det formidles sørsamisk kultur og tradisjoner. Her finnes det tradisjonelle samiske bygninger som torvgammer og stabbur, og en «storgamme» for større selskap. Her kan du få ta del i historiefortellinger i gamma ved bålet og gå kulturstien og bli bedre kjent med reindrifta som drives i området.

Besøk Vaegkie
Lappudden

Lappudden

Lappudden i Nordingrå ligger midt i en gammel flyttevei for vinterflyttinger med rein mot kystlandet. Lappuddens historie omfatter både fastboende sockenlappar og fjellsamer med sine reiner på vinterbeite i området, og spor etter begge de samiske befolkningsgruppene er fremdeles synlige. I dag holder firmaet AGMA Forntid & Äventyr til med sine aktiviteter på Lappudden.

Besøk Lappudden
Västernorrlands museum, Murberget

Västernorrlands museum, Murberget

På Västernorrlands museum, Murberget, finnes to samiske boplasser, en tradisjonell skogssamisk og en fjellsamisk. Museet har også en samling med omkring 500 samiske gjenstander, både hverdagsgjenstander og kunsthåndtverk, samt noen innsamlede fortellinger om samer og en stor samling eldre fotografier med samiske motiv.

Besøk Västernorrlands museum, Murberget

Ferdselsvei

Stier og veier har alltid eksistert og fungert som forbindelsesledd mellom steder der mennesker har bodd og virket. Tidligere da menneskene ikke kunne påvirke landskapet mer en minimalt var stier og ferdselsveier tilpasset landskapet.  

Lær mer om Ferdselsvei
Forhistorisk boplass

Forhistorisk boplass

En forhistorisk boplass er vanligvis en varig forlatt boplass der mennesker har bott i kortere eller lengre tid, og en gang utført sine hverdagslige sysler.

Lær mer om Forhistorisk boplass

Oppbevaringsgrop

Oppbevaringsgroper, som er en slags forganger til jordkjelleren, har blitt brukt fra steinalderen og, i samisk sammenheng, langt inn på 1900-tallet.

Lær mer om Oppbevaringsgrop
Ildsted

Ildsted

Aernie, ildstedet er sannsynligvis det vanligste kulturminnet i Saepmie, og derfor et viktig kulturminne for å forstå samisk kulturhistorie og bosetning over tid. Rundt aernie utspiller det meste seg og det har det gjort i alle tider.

Lær mer om Ildsted
Vannkilde

Vannkilde

Tjaetsie, vann, spiller en sentral rolle i menneskers og dyrs liv. Godt vann har alltid vært satt pris på av oss samer. Den som leser terrenget bra kan også ane hvor vannkildene finnes. På noen plasser kommer vannet opp fra bakken under kraftig trykk.

Lær mer om Vannkilde

Kokegrop

En kokegrop er en gravd grop i marken for å tillage mat, ikke nødvendigvis bare gjennom koking. Kokegroper har blitt brukt fra steinalderen og inn i nyere tid. Det finnes tre typer kokegroper.

Lær mer om Kokegrop
Røys

Røys

Ei røys er i hovedsak en liten haug med stein uten jordfylling. Ofte har de form av yttersiden av en hvelving. Rydningsrøyser forekommer av og til knytta til reingjerder. Poenget har vært å få bort uønsket stein fra et område,

Lær mer om Røys
Gammetuft

Gammetuft

Med gammetuft menes at en samisk gamme har stått på plassen. Gammetuftene kan være synlige som en rund voll med ildsted i midten. Benevnelsen gammetuft omfatter ulike typer av gammer. Formen på gammetuften kan derfor variere fra rund, oval, kvadratisk eller rektangulær.

Lær mer om Gammetuft

Baalka er utviklet gjennom Interregprosjektene Beavnardahke og Sámis on the Coast – Beavnardahke II, to prosjekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund og Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Prosjektene er finansiert av Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

 

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer