Hero image
Skogssamiske oppbevaringsbygninger ved den skogssamiske boplassen på Murberget friluftsmuseum. Foto Ann Kristin Solsten

Västernorrlands museum, Murberget 

I 1913 ble grunnlaget lagt for et friluftsmuseum på Murberget i Härnösand. Modellen var Skansen i Stockholm og formålet var å skape et nord-svensk bondesamfunn i miniatyr. Ulike miljøer, blant annet to samiske bosettingsmiljøer, ble oppfört på Murberget. 

Under noen år på 1920-tallet var Axel Calleberg (1891-1959) ansatt som adjunkt for samisk avdeling ved museet. Calleberg var prest og hadde en fortid som sogneprest i Arjeplog hvor han hadde fått kontakt med samene. På museet var hovedoppgaven hans å samle inn, dokumentere og tilgjengeliggjøre den samiske kulturen. Calleberg kjøpte inn flere samiske bygninger, flyttet dem til Murberget og fikk bygget to samiske boplasser, en tradisjonell skogssamisk og en fjellsamisk boplass.  

Bygningene, et par firkantede tømmergammer, torvgammer, njallaer og andre stolpeboder og oppbevaringsbygninger, ble kjøpt inn fra blant annet Arvidsjaur, Arjeplog og Malå. I dag finnes ikke alle de opprinnelige bygningene lenger ved boplassen. Noen av dem har blitt ødelagt av branner og tidens tann, mens andre bygninger er restaurert eller planlegges å restaureres.  

Calleberg samlet ikke bare inn bygninger, men også samiske gjenstander. De samiske gjenstandene kommer fra ulike deler av det samiske området, selv om de fleste er av pitesamisk og sørsamisk opprinnelse. Flere av gjenstandene har tilhørt samer i Västernorrland. Totalt består samlingen av i overkant av 500 gjenstander, både hverdagsgjenstander og kunsthåndverk. Museet har også noen innsamlede historier om samer samt en stor samling eldre fotografier med samiske motiver, flere av dem med Calleberg selv som fotograf. 

Murberget
På Västernorrlands museum, Murberget, finnes både en tradisjonell skogssamsik boplass og en fjellsamisk boplass.

Baalka er utviklet gjennom Interregprosjektene Beavnardahke og Sámis on the Coast – Beavnardahke II, to prosjekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund og Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Prosjektene er finansiert av Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

 

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer