Hero image
Fra dagens rasteplass på den samiske boplassen Finnheimen eller Liljestrand ved Leklemsvatnet. Hit går det flere turstier. Foto: Ann Kristin Solsten.

Innherred

Innherred i Trøndelag har mye å by på for den som er interessert i samisk historie. På Stiklestad stod slaget der Olav den Hellige ble drept. Den gamle ferdselsveien som Olav den Hellige fulgte inn i Norge, er nok mye den samme som dagens vandrere følger på pilgrimsleden ned Verdalen. Ikke langt fra den ligger kulturminner knytta til reindrifta, og i bygdene er det spor etter fast samisk bosetting

Olav den Hellige kom ned Verdalen fra svensk side da han i 1030 skulle møte bondehæren. I slaget på Stiklestad falt Olav den Hellige og motstanderene vant slaget. En god del av motstanderne var anført av høvdingen Tore Hund fra Bjarkøy i Troms. Hans høvdingedømme omfatta samiske områder. Tore Hund hadde på seg ei magisk kofte laga av samer som skulle beskytte ham mot alle slags våpen, og det er sannsynlig at samer deltok i slaget.

Ved Sul oppe i Verdalen er det merka sti opp til et samisk bosettingsområde ved Brenntjønnene. Denne bosettinga var knytta til reindrifta, og var i bruk fram til 1976. Fremdeles drives reindrifta i område av Gaskelaanten sijte. Du tar av fra RV 72 og finner en grusvei fram til en parkeringsplass. Der er det satt opp skilt.

I Innherred har det vært en rekke bygdesamiske bosettinger. Et eksempel finnes i Volhaugen der det har vært slik bosetting siden 1600-tallet. Ved Leklemvatnet på grensa mellom Verdal og Inderøy lå en slik samisk boplass der det bodde folk fram til tidlig på 1900-tallet. Den er merka og du kan nå den via turløyper fra bilvei via Flekshus eller Røra. På boplassen er det satt opp informasjonsskilt og ordna bålplass.

Innherred
Innherred i Trøndelag har mye å by på for den som er interessert i samisk historie. Den gamle ferdselsveien som Olav den Hellige fulgte inn i Norge, er nok mye den samme som dagens vandrere følger på pilgrimsleden ned Verdalen. Ikke langt fra den ligger kulturminner knytta til reindrifta, og i bygdene er det spor etter fast samisk bosetting.

Baalka er utviklet gjennom Interregprosjektene Beavnardahke og Sámis on the Coast – Beavnardahke II, to prosjekt av Gaaltije – sydsamiskt kulturcenter i Östersund og Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter i Snåsa. Prosjektene er finansiert av Interreg Nord, Saemiedigkie, Länsstyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtlands län, Kulturrådet og Trøndelag Fylkeskommune.

 

  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
  • Logotype in footer
Logotype in footer
Logotype in footer